Kirstukas nykštukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Kirstukas nykštukas
Kirstukas nykštukas (Sorex minutus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Soricomorpha

Šeima Kirstukiniai
Soricidae
Gentis Tikrieji kirstukai
Sorex
Rūšis Kirstukas nykštukas
Sorex minutus
Linnaeus, 1766

KIRSTUKAS NYKŠTUKAS (Sorex minutus) - kirstukinių (Soricidae) šeimos vabzdžiaėdis gyvūnas. Tai mažiausias rajono žinduolis, o tuo pačiu ir Lietuvos.

Kūnas 40-60 mm, uodega 32-40 mm ilgio. Snukutis labai ištįsęs ir nusmailėjęs. Nugara tamsiai ruda, šonai šiek tiek šviesesni, o pilvas pilkšvai rusvas. Turi 32 dantis. Įsikuria kitų smulkiųjų žinduolių išraustuose urveliuose ar kitokiose ertmėse, kur susineša lizdą. Sugeba neaukštai laipioti į medžius ir netgi retkarčiais apsigyvena paukščių inkiluose.

Minta įvairiais bestuburiais gyvūnais (vabzdžiais, vorais). Per vasarą patelės atveda 1-2 vadas, kuriose dažniausiai būna 6-8 jaunikliai. Aktyvūs ištisus metus ir visą parą.

Kirstukai nykštukai aptinkami dažniausiai netoli vandens telkinių: upių slėnių vingiorykštynuose, natūraliose pievose. Taip pat gyvena pamiškėse, kirtavietėse.

Paplitimas rajone ir gausumas

Yra retesnis už paprastąjį kirstuką. 2000 m. tyrimų metu jų santykinis gausumas tesiekė 4 ind. 100 sp./parą. Daugiausia kirstukų nykštukų sugauta Vadaksties ir Varduvos upių slėniuose bei Smiltynės miške.

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 128 p. - P. 67. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 124. ISBN 9986-875-48-x.