Paprastasis kirstukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Paprastasis kirstukas
Paprastasis kirstukas (Sorex araneus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Soricomorpha

Šeima Kirstukiniai
Soricidae
Gentis Tikrieji kirstukai
Sorex
Rūšis Paprastasis kirstukas
Sorex araneus
Linnaeus, 1758

PAPRASTASIS KIRSTUKAS (Sorex araneus) - kirstukinių (Soricidae) šeimos vabzdžiaėdis gyvūnas.

Suaugusių kūno ilgis 60-80 mm, svoris 5,5-12 g. Nugara ir uodegos viršus tamsiai rudi, pilvas tamsiai pilkas ar pilkai rusvas. Uodega sudaro apie 1/2 kūno ilgio ir yra 32-46 mm, jos apačia šviesiai rusva. Turi 32 dantis. Pirmieji du viršutiniai tarpiniai dantys beveik vienodo aukščio, o trečiasis ir už jo esantieji palaipsniui žemėja. Dantų viršūnės rudos.

Aktyvus ištisą parą, nes dėl intensyvios medžiagų apykaitos turi nuolat maitintis. Dažniausiai ėda vabzdžius ir jų lervas, taip pat sliekus, vorus, moliuskus ir kitus bestuburius gyvūnus. Šiltuoju metų laiku patelė atveda 1-2 vadas, kuriose dažniausiai būna 6-8 jaunikliai.

Gyvena labai įvairiose vietose: miškuose, kirtavietėse, natūraliose ir kultūrinėse pievose, dirvonuojančiuose laukuose, upių slėnių nendrynuose ir vingiorykštynuose ir t.t. Įsirausia negilius urvelius po medžių šaknimis, samanomis, nukritusių lapų sluoksniu.

Paplitimas rajone ir gausumas

Paprastieji kirstukai paplitę visoje rajono teritorijoje. Daugiausiai jų yra Kvistės ir Vadaksties upių slėniuose, Meižių ežero pakrantėje, Smiltynės miške.

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 128 p. - P. 67. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 123. ISBN 9986-875-48-x.