Rudasis ausylis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Rudasis ausylis
Nuotraukos laikinai nėra
Rudasis ausylis
(Plecotus auritus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Šikšnosparniai
Chiroptera
Pobūris Mažieji šikšnosparniai
Microchiroptera
Šeima Lygianosiniai
Vespertilionidae
Gentis Ausyliai
Plecotus
Rūšis Rudasis ausylis
Plecotus auritus
Linnaeus, 1758

RUDASIS AUSYLIS (Plecotus auritus) - lygianosinių (Vespertilionidae) šeimos šikšnosparnis.

Kūnas 40-54 mm ilgio; svoris 5-10 g. Nugara pilkai ruda, pilvas šviesesnis. Nugaros plaukai trispalviai: pamatas beveik juodas, vidurys pilkšvai gelsvas, viršūnė ruda. Oželis tiesus, į viršūnę smailėjantis, nesiekia ausies vidurio. Šoninės plėvės laisvasis kraštas prisitvirtinęs prie kojos išorinio piršto pamato. Tarpšlauninė plėvė gaubia beveik visą uodegą (laisvas vos 1-2 mm galiukas).

Dažnai medžioja ropojančius, tupinčius vabzdžius. Manoma, kad ilgos ausys geba fiksuoti tupinčių vabzdžių garsus, todėl lengviau juos aptikti. Šių žvėrelių skrydis lėtas, retoki sparnų mostai. Maitinasi netoli slėptuvių 4-8 m aukštyje skraidydami apie medžius. Dieną praleidžia pavieniui arba grupelėmis drevėse, inkiluose, namų pastogėse ir kt. Birželio mėnesį atveda 1 jauniklį. Savaitės amžiaus mažylis slėptuvėje jau laikosi pakibęs ant sienos. Šeštą savaitę jaunikliai jau geba skraidyti ir netrukus tampa savarankiški.

Aptinkamas miškuose ir gyvenvietėse. Vasarą gyvena medžių uoksuose, trobesių plyšiuose, pastogėse. Maitinitis išskrenda vėlai, aktyvūs visą naktį. Žiemoja rūsiuose, tuneliuose, požemiuose. Miegančio rudojo ausylio ausys paslėptos po sparnais, išlindę tiktai kramslai. Žiemavietėse dažnai vietas renkasi netoli išskridimo angos, arčiau nei kitų rūšių šikšnosparnai. Kartais atodrėkių metu žvėreliai trumpam išskrenda iš žiemavietės.

Paplitimas Mažeikių rajone

Aptikti Renave, Plinkšėse, Šerkšnės hidrografiniame draustinyje, o taip pat Ąžuolijos ir Purvių miškuose paukščiams iškeltuose inkiluose. 2010-03-21 aptiktas Krakiuose, Pauliankos g. 4, Galinos Klimovos ūkyje.

Šaltiniai

  • Lietuvos žinduolių, varliagyvių ir roplių atlasas. Sud.: L. Balčiauskas, G. Trakimas, R. Juškaitis, A. Ulevičius, L. Balčiauskienė. - Vilnius, 1997. - P. 24. - 112 p. ISBN 9986-759-04-8.
  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 126 p. - P. 67. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 125. ISBN 9986-875-48-X.