Kukutis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Kukutis
Nuotraukos laikinai nėra
Kukutis (Upupa epops)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žalvarniniai paukščiai
Coraciiformes
Šeima Kukutiniai
Upupidae
Gentis Kukučiai
Upupa
Rūšis Kukutis
Upupa epops

KUKUTIS (Upupa epops), kukutinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Perimvietėse kukučiai dažniausiai pasirodo balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje. Gūžtą įrengia uoksuose, drevėse, inkiluose, pastatų nišose. Gegužės mėn. patelė sudeda dažniausiai 5 – 8 gelsvai rusvus vienspalvius kiaušinius. Peri labai stropiai vidutiniškai 17 parų. Gindamiesi jaunikliai išvirkščia skystas išmatas. Jaunikliai gūžtą palieka po 22 – 30 dienų. Tėvai skraidančius jauniklius globoja dar apie 2 savaites.

Minta daugiausiai žemėje gyvenančiais vabzdžiais, jų lervomis, sliekais.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena sausuose miškuose (daugiausiai – pušynuose) su vingiuojančiomis upėmis ir upeliais, išsibarsčiusiomis pavienėmis sodybvietėmis ar kaimais, ganyklomis ir dirbamais laukais. Peri tiek didesniuose miško masyvuose, tiek mažesniuose gojeliuose, pavieniuose medžiuose ar pastatuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 200 - 500 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta, tik centrinėje dalyje aptinkama rūšis. Kasmet rajono teritorijoje peri 0 – 1 pora.

Radimvietės

Nereguliariai viena pora peri Naikių karjero pakraštyje esančiame pušynėlyje, nekasmet stebimas prie sodų bendrijos "Kurmaičiai".

Apsauga

Raudonoji knyga (2 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.