Baltasparnė žuvėdra

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Baltasparnė žuvėdra
P1210674-BaltaspZuv.jpg
Baltasparnė žuvėdra (Chlidonias leucopterus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Žuvėdriniai
Sternidae
Gentis Juodosios žuvėdros
Chlidonias
Rūšis Baltasparnė žuvėdra
Chlidonias leucopterus
(Temminck, 1815)
Baltasparnė žuvėdra

BALTASPARNĖ ŽUVĖDRA (Chlidonias leucopterus), žuvėdrinių šeimos pietinių kraštų paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, aptinkama veisimosi laikotarpiu, migruojanti rūšis.

Biologija

Perėti pradeda ne ankščiau kaip antrais gyvenimo metais. Peri dažniausiai nedidelėmis 2 – 20 porų dydžio kolonijomis. Gegužės pabaigoje – birželio mėn. Patelė sudeda 1 – 6 (dažniausiai 3) rusvus ar rusvai žalius, išmargintus tamsiomis įvairaus dydžio dėmėmis kiaušinius. Peri padėjus pirmą kiaušinį vidutiniškai 20 dienų. Jaunikliai skraidyti pradeda po 18 –22 parų. Skraidančius jauniklius dar ilgą laiką globoja suaugę paukščiai, dažniausiai – patinas.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, rečiau – smulkiomis žuvimis.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena sekliuose ir užžėlusiuose ežeruose, tvenkiniuose, pelkėse, užlietose pievose, upių deltose, žuvivaisos tvenkiniuose. Lizdus krauna ant supuvusių plūduriuojančių augalų salelių, kyšančių žolių (viksvų) kupstų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 10 - 100 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta, neperinti, tik pietinėje dalyje aptinkama rūšis. Artimiausia perimvietė yra už 3 km nuo Plinkšių ežero, Telšių rajone.

Radimvietės

Veisimosi laikotarpiu neperintys pavieniai paukščiai stebimi Plinkšių ežere, Pašerkšnės tvenkinyje. Taip pat stebėta tvenkinyje prie Kleckės miško (R. Kinduris, 2011-05-16).

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.