Balnotasis kiras

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Balnotasis kiras
Balnotasis kiras (Larus marinus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Kiriniai
Laridae
Gentis Kirai
Larus
Rūšis Balnotasis kiras
Larus marinus
Linnaeus 1758

BALNOTASIS KIRAS (Larus marinus), kirinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, migracijų metu aptinkama rūšis.

Biologija

Peri dažniausiai pavienėmis poromis, nors kartais sudaro ir nedideles kolonijas. Lizdus krauna uolų, kalvų viršutinėse dalyse, kartais net ant apleistų pastatų stogų. Ankstyvos dėtys aptinkamos jau balandžio mėn. pabaigoje, tačiau masinis kiaušinių dėjimas vyksta gegužės mėn. pirmoje pusėje. Dėtyje 1 - 3 kiaušiniai. Kiaušinius peri 28 - 33 dienas (dažniausiai 29 - 30 d.). Išsiritę jaunikliai apie savaitę gyvena lizde, vėliau pakrinka kelių metrų spinduliu nuo lizdo. Minta daugiausiai įvairiomis žuvimis, paukščių jaunikliais ir kiaušiniais, įvairiomis maisto atliekomis (sąvartynuose), rečiau įvairiais moliuskais, dumbliais, uogomis ir pan.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena uolietuose jūrų pakrantėse ar salų pakraščiuose. Apsigyvena ir nedidelėse salelėse dažnai toli nuo kranto. Retai įsikuria didelių ežerų salose. Ne veisimosi laikotarpiu dažniausiai stebimi pajūriuose, prie didelių vandens telkinių (ežerų, tvenkinių, upių ir pan.). Noriai lanko didelius sąvartynus (ypač pajūrio miestuose) ir kt.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje neperinti rūšis. Neretai matomas Baltijos pajūryje, pamaryje ar prie didžiųjų upių ir ežerų. Mažeikių rajone stebimi pavieniai, dažniausiai praskrendantys paukščiai.

Radimvietės

Varduvos tvenkinys ir Plinkšių ežeras. Praskrendantys pavieniai paukščiai nedažnai matomi įvairiose rajono vietose.

Apsauga