Akmeninė kiaunė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Akmeninė kiaunė
Nuotraukos laikinai nėra
Akmeninė kiaunė (Martes foina)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Plėšrieji žinduoliai
Carnivora
Šeima Kiauniniai
Mustelidae
Gentis Kiaunės
Martes
Rūšis Akmeninė kiaunė
Martes foina
(Erxleben, 1777)

AKMENINĖ KIAUNĖ (Martes foina) - kiauninių (Mustelidae) šeimos gyvūnas.

Kūnas 40-50 cm, uodega - 21-27 cm ilgio. Svoris - 1-1,7 kg. Pakaklėje yra balta, kartais pilkšvai gelsva dėmė. Dėmės apačia išsišakojusi į dvi dalis, nusitęsia per priekines kojas. Ausys trumpos, plačios. Kojų pėdos apaugusios retais trumpais plaukais, todėl net ir žiemą pėdsakuose aiškiai matyti atsispaudusios pirštų trynės. Kailis rusvai gelsvas. Aktyvios naktį, kartais pastebimos ir dieną.

Gyvena miškingose vietovėse, parkuose, soduose. Mėgsta įsikurti gyvenvietėse, didelėse fermose. Gūžtą įsirengia uoksuose, akmenų krūvose, pastatuose, įvairiose lūšnose. Minta graužikais, paukščiais, vabzdžiais, vaisiais ir uogomis. Poruojasi vidurvasaryje, jauniklius veda pavasarį. Nėštumas trunka 236-275 dienas (embrionų vystymuisi būdingas ilgas latentinis periodas). Dažniausiai atsiveda 3-7 jauniklius, kuriais rūpinasi tiktai patelė. Lizdą jaunikliai palieka po 8-10, bet patelė juos prižiūri dar 2-3 savaites. Slepiasi drevėse, inkiluose, po išvirtusiais medžiais, pastatuose.

Paplitimas Mažeikių rajone ir gausumas

Žvėrelių gausumas rajone netyrinėtas ir mažai žinomas. Manoma, kad tai nėra reti žinduoliai.

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 130 p. - P. 69, 127. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 136. ISBN 9986-875-48-X.