Ūdra

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Ūdra
Ūdra (Lutra lutra)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Plėšrieji žinduoliai
Carnivora
Šeima Kiauniniai
Mustelidae
Gentis Tikrosios ūdros
Lutra
Rūšis Ūdra
Lutra lutra
(Linnaeus, 1758)

ŪDRA (Lutra lutra) - kiauninių (Mustelidae) šeimos pusiau vandeninis žinduolis.

Kūnas 60-90 cm ilgio, lankstus. Svoris 4-9 kg. Kojos trumputės, penkiapirštės. Tarp pirštų yra plika plaukiojamoji plėvė. Uodega ilga, raumeninga. Snukio šonai apaugę ilgomis vibrisomis. Turi 36 dantis. Ausys mažytės, vos matyti iš po plaukų. Nardant ausies angą uždaro specialus vožtuvas. Kailis labai tankus, blizgantis, vandenyje neperšlampa.

Aktyvi tamsiuoju paros metu, bet nuošalesnėse vietovėse galima pastebėti ir dieną. Pagrindinis maistas yra žuvys. Dažniausiai gaudo mažesnes nei 20-25 cm ilgio žuvis. Taip pat pasigauna varliagyvių, kartais graužikų, paukščių, ėda vabzdžius. Nėštumas trunka 61-63 dienas. Veda 15 (dažniausiai 2-3) aklus, uždaromis klausos angomis, 77-133 g svorio jauniklius. Mažyliai praregi po 30 dienų. Subręsta 2-2,5 metų.

Ūdros turi individualią teritoriją, kurią gina nuo kitų individų. Patinų ir patelių ji persidengia. Teritorijos vandenų pakrantėmis nusidriekia 30-40 km. Teritoriją šie žvėreliai ženklina sukasdami smėlio, purvo kauburėlius, žolių krūveles ir ant jų palikdami kvapiąsias žymes. Vandens telkinių pakrantėset turi pastovias poilsio vietas bebrų urvuose, bebrų trobelėse ar šiaip tankiuose pakrantės žolynuose.

Gyvena upių, upelių, melioracijos kanalų, vandens saugyklų, ežerų pakrantėse. Neretai įsikuria pelkėtose vietose, dažnai laikosi žuvininkystės ūkiuose.

Paplitimas Mažeikių rajone ir gausumas

Apie 1990 m. Mažeikių rajone ūdrų gausumas buvo vos 1 ind./1000 ha teritorijos.

Apsauga

Įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą - 5 (Rs) kategorija.

Šaltiniai

  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 128 p. - P. 70. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 138. ISBN 9986-875-48-x.