Šikšniukas nykštukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Šikšniukas nykštukas
Šikšniukas nykštukas
(Pipistrellus pipistrellus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Žinduoliai
Mammalia
Būrys Šikšnosparniai
Chiroptera
Pobūris Mažieji šikšnosparniai
Microchiroptera
Šeima Lygianosiniai
Vespertilionidae
Gentis Šikšniukai
Pipistrellus
Rūšis Šikšniukas nykštukas
Pipistrellus pipistrellus
(Schreber 1774)

ŠIKŠNIUKAS NYKŠTUKAS (Pipistrellus pipistrellus) - lygianosinių (Vespertilionidae) šeimos šikšnosparnis. Tai mažiausias šikšnosparnis Lietuvoje.

Kūnas 34-43 mm ilgio ir 3-6 g svorio. Nugara, ausys ir skraidomoji plėvė rudos spalvos, pilvas šiek tiek šviesesnis. Plaukai trumpi, tankūs. Sparnai siauri, nusmailėję. Uodega trumpesnė už kūną. Ausys neilgos, į viršūnę siaurėjančios. Oželis plačiausias prie pamato arba vidurinėje dalyje. Jo vidinis kraštas įlinkęs, o išorinis išlinkęs.

Lietuvoje aptinkami tiktai šiltuoju metų laiku. Dienoja palėpėse, pastogėse, kartais medžių drėvėse, inkiluose, medžių plyšiuose. Neretai laikosi kolonijomis su kitų rūšių šikšnosparniais, ypač su Natuzijaus šikšniukais. Patinai gyvena atskirai, pavieniui. Maitintis skrenda anksti po saulės laidos. Maitinasi skraidydami apie medžius, pastatus, medžių alėjose, kartais virš vandens. Skrydis nelygus, veržlus, dažnai plasnoja sparnais. Minta uodais, smulkiais naktiniais drugeliais. Poruojasi pasibaigus laktacijai arba žiemavietėse. Nėštumas trunka apie 45 dienas. Patelė birželio mėnesį atveda 2, kartais 1 jauniklį. Mažylius maitina apie 40 dienų. Rudeninė migracija prasideda rūgpjūčio mėnesį. Gyvenimui šikšniukai nykštukai renkasi miškingas vietoves prie vandens telkinių, dažnai įsikuria plačialapių medžių giraitėse, parkuose, gyvenvietėse.

Įrašytas į Lietuvos Raudonają knygą.

Paplitimas Mažeikių rajone

Mažeikių rajone aptikti Renave ir Plinkšėse.

Šaltiniai

  • Lietuvos žinduolių, varliagyvių ir roplių atlasas. Sud.: L. Balčiauskas, G. Trakimas, R. Juškaitis, A. Ulevičius, L. Balčiauskienė. - Vilnius, 1997. - P. 29. - 112 p. ISBN 9986-759-04-8.
  • Mažeikių krašto gamta. Sud. V. Malinauskas, J. Augustauskas, A. Mikuta. - V., 2000. - 127 p. - P. 67. ISBN 9986-767-02-1.
  • Mažeikių rajono gyvūnijos atlasas. - Marijampole, 2001. - 152 p. - P. 127. ISBN 9986-875-48-x.