Urvinė antis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Urvinė antis
P1190516-UrvAnt.jpg
Urvinė antis (Tadorna tadorna)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žąsiniai paukščiai
Anseriformes
Šeima Antiniai
Anatidae
Gentis Urvinės antys
Tadorna
Rūšis Urvinė antis
Tadorna tadorna
(Linnaeus, 1758)

URVINĖ ANTIS (Tadorna tadorna), antinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje labai reta neperinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo antroje pusėje - gegužės mėn. rudenį intensyviausiai migruoja rugsėjo mėn. pirmoje pusėje. Dažniausiai apsigyveną prie sūrių ar pusiau sūrių vandenų, gėluose vandenyse apsistoja migracijų metu. Peri urvuose, labai retai atviroje vietoje ant žemės. Dažniausiai užima apleistus lapių ar barsukų urvus, įsikuria ir dirbtinės lizdavietėse - urvuose. Urvo gale iš švelnių šviesių pūkų padaroma gūžta, į kurią sudedama 8 - 12 gelsvai baltų kiaušinių. Perėjimas trunka vidutiniškai 28 dienas. Jaunikliai visiškai užauga būdami apie 2 mėnesių amžiaus.

Minta daugiausiai gyvūninės kilmės maistu: vandens vabzdžiais, jų lervomis, moliuskais. Rečiau minta augaliniu maistu: minkštosiomis augalų dalimis, seklomis ir pan.

Biotopai

Aptinkamas įvairiuose vandens telkiniuose. Labiausiai mėgsata didesnius vandens plotus su atvirais, smėlėtais krantais.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydi: 30 - 50 perinčių porų.Lietuvoje dažniausiai aptinkama pamario ir pajūrio regionuose. Mažeikių rajone ypatingai reta, per paskutinius 20 metų matyta tik 2 kartus.

Radimvietės

1999 m. stebėtas vienas suaugęs paukštis mišriame migruojančių baltakakčių - želmeninių žąsų būryje dabartinėje Laižuvos seniūnijos teritorijoje. 2009-04-13 2 paukščiai (tikriausiai pora) stebėti AB „Mažeikių nafta" valymo įrenginių tvenkiniuose (D. Makavičius, N. Vėlavičienė)

Apsauga

Raudonoji knyga, Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.