Uldukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Uldukas
Nuotraukos laikinai nėra
Uldukas (Columba oenas)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Karveliniai paukščiai
Columbiformes
Šeima Karveliniai
Columbidae
Gentis Tikrieji karveliai
Columba
Rūšis Uldukas
Columba oenas
(Linnaeus, 1758)

ULDUKAS (Columba oenas), karvelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Peri pavienėmis poromis. Lizdus įrengia drevėse, apleistuose juodųjų meletų uoksuose, uoksiniuose inkiluose. Gali perėti pavieniuose kirtavietėse paliktuose drevėtuose medžiuose. Balandžio – liepos mėn. patelė padeda dažniausiai 2 (rečiau – 1 ) baltu blizgančiu lukštu kiaušinius. Pakaitomis peri abu porelės nariai 16 – 18 dienų. Jaunikliai užauga per 26 – 28 dienas. Išveda 2 jauniklių vadas. Palikę perimvietes uldukai telkiasi į nedidelius pulkelius.

Minta vien tik augaliniu maistu: įvairių augalų sėklomis, uogomis, žaliosiomis augalų dalimis.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas įvairaus tipo miškuose, kur yra senų, drevėtų medžių. Mėgsta eglynus su drebulių, juodalksnių, beržų priemaiša.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 200 - 400 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta, šiaurrytinėje dalyje aptinkama rūšis. Kasmet rajone peri 1 – 2 poros.

Radimvietės

Kasmet viena pora peri Dautarų miške, kitur stebimi neperinčių paukščių pulkeliai.

Apsauga

Raudonoji knyga (2 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.