Tikutis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Tikutis
Tringa glareola.RimvydoKindurio.110903-13.jpg
Tikutis (Tringa glareola)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Tilvikiniai
Scolopacidae
Gentis Tulikai
Tringa
Rūšis Tikutis
Tringa glareola
Linnaeus, 1758

TIKUTIS (Tringa glareola), tilvikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje galinti perėti, aptinkama veisimosi laikotarpiu, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio viduryje – gegužės pradžioje. Lizdą įrengia ant žemės, dažniausiai kupste ar po nulinkusiu pernykščių augalų kuokštu. Balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje patelė padeda 4 žalsvai rusvus su rudomis dėmėmis kiaušinius. Perėjimo trukmė – 22 – 23 paros. Išsiritę jaunikliai skubiai palieka gūžtą ir slapstosi žolėje. Juos globoja ir vedžioja abu tėvai. Tėvai aktyviai gina jauniklius nuo priešų. Jaunikliai skraidyti pradeda sulaukę 30 – 35 dienų amžiaus.

Minta įvairiais bestuburiais: vabzdžiais, jų lervomis, kirmėlėmis, vėžiagyviais, moliuskais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas didesnėse aukštapelkėse, užpelkėjusiose ežerų pakrantėse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 50 - 150 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta, sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone gali perėti 1 – 2 poros.

Radimvietės

Ne kasmet veisimosi laikotarpiu viena pora gyvena Dautarų aukštapelkėje. 2011-09-03 stebėta tvenkiniuose prie Kleckės miško (R. Kinduris).

Apsauga

Raudonoji knyga (2 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.