Sketsakalis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Sketsakalis
Nuotraukos laikinai nėra
Sketsakalis (Falco subbuteo)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sakaliniai paukščiai
Falconiformes
Šeima Sakaliniai
Falconidae
Gentis Sakalai
Falco
Rūšis Sketsakalis
Falco subbuteo
Linnaeus, 1758

SKETSAKALIS (Falco subbuteo), sakalinių šeimos plėšrus paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio antroje pusėje – gegužės pirmosiomis dienomis. Peri dažniausiai apleistuose kranklių, rečiau varnų lizduose, sukrautuose brandžiose pušyse, viršutinėje lajos dalyje ar net pačioje viršūnėje. Perėjimo metu sketsakaliai lizdo netaiso, todėl veisimosi pabaigoje lizdai beveik visiškai išyra. Gegužės pabaigoje – birželio pradžioje patelė padeda 2 – 3 balsvus gausiai išmargintus rudomis dėmelėmis kiaušinius, kuriuos peri apie 28 paras. Lizduose išbuvę 28 – 33 dienas, jaunikliai liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje palieka gūžtą.

Minta daugiausiai smulkiais žvirbliniais paukščiais ir vabzdžiais (ypač skėtėmis).

Biotopai

Labiausiai pamėgęs brandžius, grynus pušynus (ypač brukniašilius). Aptinkamas tiek didesniuose miško masyvuose, tiek laukuose išsibarsčiusiuose mažesniuose miškeliuose. Gali gyventi netoli gyvenviečių, miestų parkuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 300 - 700 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi rūšis. Kasmet rajone peri 8 – 10 porų.

Radimvietės

Peri Kuodžių, Felisbergo, Mažeikių, Tirkšlių, Balėnų miškuose, prie Geidžių kapinių, Daubiškių karjero.

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.