Pievinis kalviukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Pievinis kalviukas
Nuotraukos laikinai nėra
Pievinis kalviukas (Anthus pratensis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Kieliniai
Motacillidae
Gentis Kalviukai
Anthus
Rūšis Pievinis kalviukas
Anthus pratensis
(Linnaeus, 1758)

PIEVINIS KALVIUKAS (Anthus pratensis), kielinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Lizdą krauna tik patelė duobutėje po krūmokšnio, žolių kuokšto, kelmo, žemės grumstų ar akmenų priedanga. Nerišlus lizdas sukraunamas iš sausų žolių, plaukų, samanų. Balandžio - liepos mėnesį patelė padeda 4 – 6 pilkšvus, išmargintus rudais taškeliais ir vagelėmis kiaušinius. Peri tik patelė 13 parų. Būdami 2 savaičių amžiaus jaunikliai palieka gūžtą. Per vasarą išveda 2 jauniklių vadas. Minta įvairiais bestuburiais: smulkiais vabalais, žiogais, dvisparniais, drugiais, jų vikšrais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena drėgnose, kupstuotose pievose, aukštapelkių plynėse, griovių pašlaitėse, dykvietėse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 150000 - 300000 perinčių porų.

Mažeikių rajone dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 5000 – 6000 porų.

Radimvietės

Peri daugelyje atviresnių, tankiu mišku ir krūmynais neapaugusių rajono vietų.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.