Pempė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Pempė
Pempe.Rimvydo.100322.jpg
Pempė ( Vanellus vanellus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Sėjikiniai
Charadriidae
Gentis Pempės
Vanellus
Rūšis Pempė
Vanellus vanellus
Linnaeus, 1758

PEMPĖ ( Vanellus vanellus), sėjikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda vasario paskutinėmis dienomis – kovo mėn. Lytiškai subręsta vienerių metų amžiaus. Poras sudaro tuoktuvių metu. Peri dažniausiai nedidelėmis grupelėmis po 3 – 5 poras. Dažniausiai balandžio pirmoje pusėje į nedidelę smulkiomis žolelėmis išklotą duobutę patelė padeda 4 (retai 2 - 5) rusvus, išmargintus stambiomis juodomis dėmėmis kiaušinius. Peri vidutiniškai 25 dienas. Daug dėčių žūva įvairių žemės ūkio darbų metu. Kiaušinius ir jauniklius tėvai aktyviai gina nuo priešų. Jaunikliai skraidyti pradeda būdami apie 4 savaičių amžiaus

Minta įvairiais bestuburiais: sliekais, vabzdžiais, apsiuvomis.

Biotopai

Apsigyvena atvirame kraštovaizdyje: šlapiose pievose, ganyklose, aukštapelkių plynėse, kultūrinių pasėlių laukuose.

Paplitimas ir gausumas

Pempė

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 18000 - 20000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 500 – 600 porų.

Radimvietės

Peri beveik visose didesnėse pievose, ganyklose, apleistuose karjeruose, dirbamuose laukuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.