Paprastasis purplelis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Paprastasis purplelis
Streptopelia turtur.MKE.Rimvydo .jpg
Paprastasis purplelis
(Streptopelia turtur)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Karveliniai paukščiai
Columbiformes
Šeima Karveliniai
Columbidae
Gentis Purpleliai
Streptopelia
Rūšis Paprastasis purplelis
Streptopelia turtur
Linnaeus 1758

PAPRASTASIS PURPLELIS (Streptopelia turtur), karvelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje. Lizdus krauna dažniausiai eglėse, rečiau – pušyse, įvairiuose lapuočių medžiuose bei krūmuose. Gegužės pradžioje iš sausų šakelių, pavienių šaknelių bei šiaudų stiebelių krauna lėkštą, retą, permatomą lizdą. Į jį patelė padeda 2 baltus kiaušinius. Peri abu porelės nariai apie 14 parų. Jaunikliai lizdą palieką būdami 15 – 20 dienų amžiaus. Suaugusius jauniklius tėvai globoja labai trumpai. Per vasarą dauguma porų išveda dvi jauniklių vadas.

Minta įvairių augalų sėklomis, javų grūdais, rečiau palesa pumpurų, gležnų lapelių, vabzdžių bei jų lervų.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas įvairaus dydžio mišriuose miškuose, parkuose, jaunuolynuose, įvairių vandens telkinių želdiniuose, spygliuočių jaunuolynuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 18000 - 20000 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 300 – 400 porų.

Radimvietės

Peri beveik visų rajono miškų pakraščiuose, nedideliuose miškeliuose, parkuose, Mažeikių miesto želdiniuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Paprastasis purplelis