Margasparnė musinukė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Margasparnė musinukė
Nuotraukos laikinai nėra
Margasparnė musinukė (Ficedula hypoleuca)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Musinukiniai
Muscicapidae
Gentis Musinukės
Ficedula
Rūšis Margasparnė musinukė
Ficedula hypoleuca
Linnaeus, 1758

MARGASPARNĖ MUSINUKĖ (Ficedula hypoleuca), musinukinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio antroje pusėje – gegužės pirmosiomis dienomis. Lizdus įrengia uoksuose (genių, zylių), drevėse, inkiluose. Lizdą suka iš sausų žolinių augalų stiebelių, beržo, pušies žievelių atplaišų, žalių samanų. Gegužės antroje pusėje – birželio mėn. patelė padeda 3 – 9 (dažniausiai 5 – 7) šviesiai melsvus kiaušinius. Peri tik patelė apie 13 parų. Jaunikliai gūžtą palieka po 15 – 16 dienų. Per vasarą išveda vieną jauniklių vadą. Tik žuvus pirmajai deda pakartotiną dėtį.

Minta įvairiais skraidančiais vabzdžiais (dvisparniais, drugiais, vabalais), jų lervomis, vorais, smulkiais moliuskais.

1987 ir 1989 m. Mažeikių jaunųjų gamtininkų stoties ornitologų būrelio narys Deividas Makavičius Kuodžių miške iškeltuose inkiluose (iš viso 400 inkilų) atliko uoksinių paukščių biologinius tyrimus. 1987 m. margasparnė musinukė buvo užėmusi 23 inkilus, rasta 104 kiaušiniai, kurių vid. svoris 1,69 g, dydis 18,1x13,4 mm, išsirito 74 jaunikliai, vid. jauniklių svoris pradžioje 2,4, prieš išskrendant 13,6 g, vid. suaugusių paukščių sparnų ilgis 77 mm. 1989 m. buvo užimta 25 inkilai, rasta 118 kiaušinių, vid. jų svoris 1,72 g, vid. dydis 18,3x13,3 mm, išsirito 98 jaunikliai, vid. jauniklių svoris pradžioje 3,1, prieš išskrendant 13,4 g, vid. suaugusių sparnų ilgis 78 mm.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena įvairiuose miškuose. Labiausiai mėgsta mišrius, išretėjusius su atviromis aikštelėmis medynus. Nevengia žmogau kaimynystės, gyvena parkuose, soduose, priemiesčių želdiniuose, kur tik randa tinkamų perėti inkilų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 150000 - 250000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 5000 – 8000 porų.

Radimvietės

Peri visuose rajono miškuose, miškeliuose, sodų bendrijose, parkuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.