Mažasis kiras

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Mažasis kiras
Nuotraukos laikinai nėra
Mažasis kiras (Larus minutus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Kiriniai
Laridae
Gentis Kirai
Larus
Rūšis Mažasis kiras
Larus minutus
(Pallas, 1776)

MAŽASIS KIRAS (Larus minutus), kirinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda balandžio antroje pusėje – gegužės mėn. Lytiškai subręsta 2 – 3 gyvenimo metais. Lizdus krauna įvairiose salelėse, pelkėtose pakrantėse ant plūduriuojančių augalų sąnašų. Įsikuria kirų, žuvėdrų kolonijose ar netoli jų. Kolonijos, kaip taisyklė, kasmet įsikuria vis naujoje vietoje. Jas dažniausiai sudaro 5 – 30 porų ir tik retais atvejais – daugiau nei 100 porų.

Lizdą abu paukščiai krauna gegužės pabaigoje – birželio pradžioje. Deda 1 – 5 (dažniausiai – 3) žalsvai rudus, išmargintus rusvomis bei juosvomis dėmėmis ir taškeliais, kiaušinius. Kiaušinių dėjimo metu peri tik patelė, vėliau – abu porelės nariai. Tamsiuoju paros metu peri beveik vien tik patelė. Po 22 – 23 dienų išsiritę jaunikliai skraidyti pradeda sulaukę vidutiniškai 24 parų amžiaus.

Minta daugiausiai vandens ir sausumos vabzdžiais, jų lervomis, rečiau – smulkiomis žuvimis.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas gėluose sekliuose ežeruose, senvagėse, tvenkiniuose, užliejamose pievose. Migracijų metu – jūrų pakraščiuose, įvairiuose vidaus vandenyse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 200 - 300 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, pietinėje dalyje paplitusi rūšis. Ne kasmet rajone peri 6 – 12 porų.

Radimvietės

Peri Sedos tvenkinyje. Nereguliariai stebimas Pašerkšnės tvenkinyje.

Apsauga

Raudonoji knyga (3 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.