Mažasis dančiasnapis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Juodoji žuvėdra
Nuotraukos laikinai nėra
Juodoji žuvėdra (Chlidonias niger)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žąsiniai paukščiai
Anseriformes
Šeima Antiniai
Anatidae
Gentis Dančiasnapiai
Mergus
Rūšis Mažasis dančiasnapis
Mergus albellus
Linnaeus 1758

MAŽASIS DANČIASNAPIS (Mergus albellus) – žąsinių (Anseriformes) būrio paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Lietuvoje mažieji dančiasnapiai aptinkami dažniausiai migracijų metu: kovo - balandžio mėn. (retkarčiais net iki birželio mėn. vidurio), rugsėjo - spalio mėn. Kiek rečiau aptinkami žiemos metu. Veisimosi teritorija: nuo Skandinavijos iki Ochotsko jūros. Įdomu, kad nedidelė perinčių paukščių populiacija Baltarusijoje yra gana toli atitrūkusi nuo pagrindinio arealo. Gana baikštus, ne veisimosi metu mėgsta laikytis kartu su kitomis vandens paukščių rūšimis. Perėjimui pasirenka medžių dreves netoli vandens telkinių.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje neperinti, negausiai aptinkama migracijų bei žiemojimo laikotarpiu rūšis. Dažniau aptinkama didesniuose, atviresniuose vandens telkiniuose. Mažeikių rajone gana reta, negausi, kiekvienais metais aptinkama rūšis.

Radimvietės

Pavasarinių migracijų (dažniausiai balandžio mėn.) metu stebima Plinkšių ežere, Varduvos tvenkinyje, AB „Mažeikių nafta“ valymo įrengimų tvenkiniuose.

Apsauga

Laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.