Mažasis apuokas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Mažasis apuokas
Mazasis apuokas.MKE.2008-06-03.jpg
Mažasis apuokas (Asio otus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Pelėdiniai paukščiai
Strigiformes
Šeima Tikrosios pelėdos
Strigidae
Gentis Mažieji apuokai
Asio
Rūšis Mažasis apuokas
Asio otus
(Linnaeus, 1758)

MAŽASIS APUOKAS (Asio otus), tikrųjų pelėdų šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta pirmais gyvenimo metais. Tuoktuvių metu patinas skraido netoli lizdo, vartosi ore, pliaukši sparnais. Peri apleistuose varninių paukščių lizduose. Kovo – balandžio mėn. patelė sudeda 3 – 8 baltos spalvos kiaušinius. Pakartotinos dėtys aptinkamos iki liepos mėn. Peri tik patelė 28 – 29 dienas. Jaunikliai lizde išbūna 27 – 32 dienas. Visa šeimyna ar susibūrę į didesnius pulkelius, į žiemavietes mažieji apuokai traukti pradeda spalio – lapkričio mėn. Šiltomis žiemomis dalis paukščių pasilieka žiemoti.

Minta peliniais graužikais, rečiau – smulkiais paukščiais, varlėmis, stambiais vabzdžiais.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena nedidelėse giraitėse, miškų pakraščiuose, paupių, paežerių želdiniuose, parkuose, soduose, kapinėse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 3000 - 7000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 150 – 200 porų.

Radimvietės

Dažniausiai aptinkamas Ventos upės pakrančių medynuose, laukuose, karjerų, durpynų pakraščiuose išsibarsčiusiuose nedideliuose pušynėliuose, didesnių miškų pamiškėse. Kasmet peri Pauliankos pušynė (Krakių k.).

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.