Ligutė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Ligutė
Nuotraukos laikinai nėra
Ligutė (Lullula arborea)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Vieversiniai
Alaudidae
Gentis Ligutės
Lullula
Rūšis Ligutė
Lullula arborea
(Linnaeus, 1758)

LIGUTĖ (Lullula arborea), vieversinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo pabaigoje – balandžio pradžioje. Patinas tuoktuviniais skrydžiais ir maloniu čiulbesiu skelbia, kad lizdinė teritorija užimta. Perimvietės plotas gana didelis – apie 100 – 200 ha. Lizdą suka ant žemės iš sausų žolių stiebelių, šaknelių, gūžtą iškloja švelniomis žolelėmis, šeriais. Birželio mėn. patelė sudeda 3 – 5 pilkšvai baltus, išmargintus tamsiomis dėmelėmis ir taškeliais kiaušinius. Peri tik patelė vidutiniškai 14 dienų. Jaunikliai užauga per 11 – 13 dienų. Lizdą palikusius jauniklius tėvai globoja labai trumpai. Dažniausiai išveda 2 jauniklių vadas.

Minta daugiausiai gyvūnini maistu: vabzdžiais, jų lervomis, voragyviais, rečiau – žolinių augalų sėklomis, jaunais daigais.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena sausuose smėlėtuose retuose miškuose (dažniausiai – pušynuose), pamiškėse, kirtavietėse, atvirose aikštelėse. Peri ant žemės, neaukštoje, retoje žolėje, po žolių kuokštu, tarp žemų pušelių.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 1500 - 20000 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, negausi, sporadiškai sausuose miškuose paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 15 – 20 porų.

Radimvietės

Po 1 – 2 poras peri Kuodžių, Felisbergo, Žalgirio, Balėnų miškuose, Sedos, Medaus giriose, Didlaukio durpyne.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.