Laukys

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Laukys
P1390347-Laukys.jpg
Laukys (Fulica atra)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Gerviniai paukščiai
Gruiformes
Šeima Višteliniai
Rallidae
Gentis Laukiai
Fulica
Rūšis Laukys
Fulica atra
Linnaeus, 1758

LAUKYS (Fulica atra), vištelinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda kovo mėn. Lytiškai subręsta 2 – 3 gyvenimo metais. Lizdus krauna pernykščiame nendryne, švendryne, rečiau – ant viksvų ir kitokių žolių kupstų. Lizdo dugnas vos siekia vandenį ar net būna virš jo pakibęs. Priklausomai nuo oro sąlygų, kiaušinius deda nuo kovo pabaigos iki birželio pradžios. Dėtyje dažniausiai 7 – 9 (rečiau 10 – 16) pilkšvai rusvi, išmarginti gausiais juodais ir rudais taškeliais, kiaušiniai. Peri 21 – 23 dienas. Jaunikliais rūpinasi abu tėvai (ypač patinas). Skraidyti pradeda po 66 – 80 dienų.

Minta daugiausiai vandens augalais, sulesa ir įvairių vabzdžių, vėžiagyvių, moliuskų.

Biotopai

Perėjimo metu apsigyvena sekliuose vandenyse, apaugusiuose švendrais, nendrėmis, meldais, su atviro vandens plotais. Mėgsta ežerų užutekius, senvages, vandens saugyklas, tvenkinius, pelkes.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 12000 - 15000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Peri visuose didesniuose vandens telkiniuose, karjeruose. Kasmet rajone peri 100 – 120 porų.

Radimvietės

Gausiausios perimvietės yra Plinkšių, Sedos, Meižių ežeruose, Varduvos, Pašerkšnės, Tulnikių tvenkiniuose, Uogiškių karjere.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.