Kuoduotoji antis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Kuoduotoji antis
P1070659-KuodAnt.jpg
Kuoduotoji antis (Aythya fuligula)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žąsiniai paukščiai
Anseriformes
Šeima Antiniai
Anatidae
Gentis Nardančiosios antys
Aythya
Rūšis Kuoduotoji antis
Aythya fuligula
(Linnaeus 1758)

KUODUOTOJI ANTIS (Aythya fuligula), antinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta pirmais gyvenimo metais. Lizdus dažniausiai krauna prie vandens, nendrynuose, meldynuose, aukštų žolių kupstuose, plaukiojančiose salose – plovose. Kiaušinius dėti pradeda kiek vėliau nei kitos ančių rūšys – balandžio pabaigoje. Dėtyje būna nuo 5 iki 18 pilkų su žalsvu atspalviu kiaušinių. Tokias dideles dėtis nulemia tai, kad labai dažnai kuoduotosios antys turi bendras dėtis. Patelė vidutiniškai peri 25 paras. Jaunikliai išsirita birželio pabaigoje - liepos pradžioje. Jaunikliai pradeda skraidyti sulaukę 50 dienų amžiaus.

Maisto ieško pasinerdamos į iki 6 metrų gylį. Daugiausia minta gyvūninės kilmės maistu: moliuskais, vėžiagyviais, vabzdžių lervomis, rečiau smulkiomis žuvelėmis. Augalinio maisto sulesa labai mažai.

Biotopai

Aptinkama vandens telkiniuose, kuriuose yra salų, vešli vandens augalija, tankūs nendrynų plotai. Perėjimui pasirenka salos augalijos sąžalynus, plaukiojančių nendrių, švendrų sąnašas.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija didėja. Populiacijos dydis: apie 3000 - 5000 perinčių porų. Veisimosi laikotarpiu Mažeikių rajone reta, sporadiškai paplitusi rūšis. Migracijų metu įprasta, aptinkama beveik visuose rajono ežeruose, didžiuosiuose tvenkiniuose. Kasmet rajone peri 15 – 20 poros.

Radimvietės

Peri Plinkšių, Sedos, Medžialenkės, Meižių ežeruose, Varduvos, Renavo, Tulnikių, Pašerkšnės tvenkiniuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.