Kėkštas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Kėkštas
Kekstas.MKE.2007-10-21.jpg
Kėkštas (Garrulus glandarius)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Varniniai
Corvidae
Gentis Garrulus
Garrulus
Rūšis Kėkštas
Garrulus glandarius
Linnaeus, 1758

KĖKŠTAS (Garrulus glandarius), varninių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, sėsli rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta pirmais gyvenimo metais. Peri pavienėmis poromis. Lizdus dažniausiai krauna jaunose eglutėse, pušelėse, rečiau – ąžuoluose, alksniuose, karkluose. Lizdai gana stambūs sukrauti iš lanksčių lapuočių medžių, viržių šakelių, gūžta išklojama švelnesnėmis žolelėmis, šaknelėmis. Dažniausiai balandžio mėn. patelė padeda 5 – 7 žalsvai melsvus su rusvais taškeliais kiaušinius. Peri abu porelės nariai apie 18 parų. Išsiritę jaunikliai lizde tupi labai tyliai, beveik visiškai neskleisdami jokio garso. Jauniklius maitina abu tėvai. Lizdą jaunikliai palieka būdami 20 – 24 dienų amžiaus. Juos tėvai papildomai globoja dar 6 – 10 dienų.

Minta labai įvairiu maistu: vabzdžiais, moliuskais, kirmėlėmis, varliagyviais, paukščių kiaušiniais ir jaunikliais, peliniais graužikais, dvėsena, gilėmis, riešutais, įvairiomis uogomis.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena įvairiuose spygliuočių bei mišriuose miškuose, nedideliuose gojeliuose. Mėgsta miško pakraščius, mišriais medynais apaugusius paupius. Apsigyvena miestų parkuose, kapinėse, priemiesčių želdiniuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 60000 - 100000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 1200 – 1500 porų.

Radimvietės

Peri visuose miškuose, daugelyje miškelių.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.