Gulbė nebylė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Gulbė nebylė
P1320587-gulbe.jpg
Gulbė nebylė (Cygnus olor)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žąsiniai paukščiai
Anseriformes
Šeima Antiniai
Anatidae
Gentis Gulbės
Cygnus
Rūšis Gulbė nebylė
Cygnus olor
(Gmelin, 1789)

GULBĖ NEBYLĖ (Cygnus olor), antinių (Anatidae) šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta 3 - 4 gyvenimo metais. Lizdą krauna užimto telkinio sunkiausiai prieinamuose pakraščiuose, atokiau nuo kranto. Lizdai stambūs, sukrauti iš pernykščių nendrių stiebų. Kiaušinius pradeda dėti kovo viduryje. Dėtyje 5 - 8 (rečiau 9 -11) balti kiaušiniai. Peri 34 - 38 paras. Jaunikliai dažnai išsirita gegužės pabaigoje- birželio pradžioje. Jaunikliai pradeda skraidyti sulaukę 4 - 5 mėn. amžiaus, dažniausiai spalio pradžioje.

Minta tik augaliniu maistu: povandeninės ir viršvandeninės augalijos minkštosiomis dalimis - lapais, stiebais, šaknimis. Įvairūs bestuburiai sudaro tik nedidelę gulbių raciono dalį.

Biotopas

Aptinkama įvairiuose vandens telkiniuose, nevengia žmogaus kaimynystės. Peri ežeruose, tvenkiniuose, karjeruose, didesnių upių užutekiuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija didėja. Populiacijos dydis: 350 - 500 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta rūšis, perinti daugelyje vandens telkinių: ežeruose, tvenkiniuose, karjeruose, didesnių upių įlankose. Iš viso rajone kasmet peri 30 – 40 porų.

Radvietės Mažeikių rajone

Kasmet peri Plinkšių, Meižių, Sedos ežeruose, Varduvos, Tulnikių, Sedos malūno, Renavo, Pašerkšnės, Juodeikėlių I tvenkiniuose, Uogiškių karjere, Ventos, Virvytės upėse ir kt.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Gulbės Ventoje ties Naikiais
Klaida kuriant sumažintą paveikslėlį: Failas dingęs
Gulbė nebylė