Gegutė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Gegutė
Nuotraukos laikinai nėra
Gegutė (Cuculus canorus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Gegutiniai paukščiai
Cuculiformes
Šeima Gegutiniai
Cuculidae
Gentis Tikrosios gegutės
Cuculus
Rūšis Gegutė
Cuculus canorus

GEGUTĖ (Cuculus canorus), gegutinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Tai vienintelė paukščių rūšis Lietuvoje, savo kiaušinius dedanti į smulkiųjų giesmininkų gūžtas. Kiaušinius deda daugiau nei į 15 rūšių sparnuočių lizdus. Dažniausiai tam pasirenka liepsnelių, kikilių, raudonuodegių, kiauliukių dėtis. Labiau mėgsta dėti kiaušinius į ant žemės sukrautus lizdus. Gegužės viduryje – liepos pradžioje gegutės skraidydamos pažeme ieško nebaigtos dėti ar ką tik pradėtos perėti giesmininko dėties. Savo padėtą kiaušinį gegutė atneša snape ir padeda jį į pasirinktą lizdą, paimdama vieną šeimininko kiaušinį. Kadangi gegutės kiaušinis yra gana nedidelis ir beveik tokios pat spalvos, kaip ir “aukos” kiaušinis, tai šeimininkai dažniausiai apgaulės nepastebi. Gegužiukas išsirita po 12 dienų. Būdamas 2 – 3 dienų amžiaus jis iš lizdo vieną po kito išstumia visus jame esančius kiaušinius ar jauniklius. Skraidyti gegužiukas pradeda vidutiniškai po 21 dienos. Skraidantį jauniklį globėjai maitina ir prižiūri dar apie vieną mėnesį.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis (ypač drugių vikšrais). Sulesa nemažai kitų sparnuočių nelesamų plaukuotų vikšrų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu aptinkama visur, kur tik peri žvirbliniai paukščiai. Dažniausiai tai miškingos vietovės, ežerų, tvenkinių, upių pakrantės, krūmingos pievos.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 15000 - 25000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone “peri” 300 – 400 porų.

Radimvietės

Aptinkama visuose miškuose, miškeliuose, parkuose, paupių, paežerių, priemiesčių želdiniuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.