Dirvinis sėjikas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Dirvinis sėjikas
Pluvialis apricaria.Rimvydo.100904.jpg
Dirvinis sėjikas (Pluvialis apricaria)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Sėjikiniai
Charadriidae
Gentis Sėjikai
Pluvialis
Rūšis Dirvinis sėjikas
Pluvialis apricaria
(Linnaeus, 1758)

DIRVINIS SĖJIKAS (Pluvialis apricaria), sėjikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje galinti perėti, aptinkama veisimosi laikotarpiu, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda balandžio mėn. Tuoktuvės vyksta 5 – 7 paukščių būreliuose. Susidarius poroms pulkeliai išyra. Lizdui duobutę įrengia tarp kiminų, viržių krūmelių, kartais po pušelės priedanga, netoli atvirų klampynių plotų. Kartais toje pačioje duobutėje kiaušinius sudeda kelis metus iš eilės. Dėtyje 4 gelsvo ar žalsvo atspalvio, išmarginti stambiomis juosvomis dėmėmis kiaušiniai. Balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje sudėtus kiaušinius patelė peri apie 27 dienas. Jaunikliai skraidyti pradeda būdami 27 – 30 dienų amžiaus. Per vasarą išveda vieną jauniklių vadą.

Minta vabzdžiais (vabalais), jų lervomis, lesa aukštapelkėje augančias uogas.

Biotopai

Perėjimo metu aptinkamas tik didesnėse, atvirose aukštapelkėse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 60 - 90 perinčių porų. Mažeikių rajone perėjimo laikotarpiu labai reta, sporadiškai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 0 – 1 pora.

Radimvietės

Ne kasmet viena pora stebima Dautarų aukštapelkėje. Rudeninių migracijų metų gana dideli būriai aptinkami įvairiose rajono vietose.

Apsauga

Raudonoji knyga (1 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.