Didysis genys

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Didysis genys
Dendrocopos major.RimvydoKindurio.110212-05.jpg
Didysis genys (Dendrocopos major)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Geniniai paukščiai
Piciformes
Šeima Geniniai
Picidae
Gentis Margieji geniai
Dendrocopos
Rūšis Didysis genys
Dendrocopos major

DIDYSIS GENYS (Dendrocopos major), geninių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, sėsli rūšis.

Biologija

Peri savo pačių išsikaltuose uoksuose. Dažniausiai uoksai aptinkami lapuočių, rečiau - spygliuočių medžiuose ar net mediniuose telefono stulpuose. Labai retai peri inkiluose, dažniau juose tik nakvoja. Kovo - balandžio mėn. abu porelės nariai per 2 – 3 savaites išsikala naują uoksą, retkarčiais peri pernykštėje drevėje. Balandžio viduryje – gegužės pradžioje uokso dugne ant medžio skiedrų, puvenų patelė padeda 3 – 7 baltus, blizgančiu lukštu kiaušinius. Pakaitomis abu porelės nariai peri apie 2 savaites. Jaunikliai auga gana sparčiai ir sulaukę 23 – 27 dienų palieka uoksą. Skraidančius jauniklius kurį laiką dar globoja ir prižiūri abu tėvai. Minta įvairiu maistu: vabzdžiais, jų lervomis, skruzdėlėmis, jų perais, įvairiomis uogomis, eglių, pušų sėklomis, riešutais, gilėmis. Gali sulesti žvirblinių paukščių kiaušinius ar vienadienius jauniklius.

Biotopas

Apsigyvena įvairaus dydžio, tipo miškuose. Labiausiai mėgsta mišrius medynus. Aptinkamas parkuose, soduose, miestų želdiniuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 40000 - 60000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 1000 – 1200 porų.

Radimvietės

Peri visuose rajono miškuose, laukuose išsibarsčiusiuose miškeliuose, parkuose, gyvenviečių želdiniuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Didžiojo genio plunksnos