Didysis apuokas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Didysis apuokas
Nuotraukos laikinai nėra
Didysis apuokas (Bubo bubo)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Pelėdiniai paukščiai
Strigiformes
Šeima Tikrosios pelėdos
Strigidae
Gentis Didieji apuokai
Bubo
Rūšis Didysis apuokas
Bubo bubo

DIDYSIS APUOKAS (Bubo bubo), tikrųjų pelėdų šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje galinti perėti, sėsli rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta antrais, veistis pradeda tik trečiais gyvenimo metais. Peri ant žemės ar medžiuose plėšriųjų paukščių lizduose. Dažniausiai kovo antroje pusėje patelė sudeda 2 – 5 baltus, grublėtu lukštu kiaušinius. Kiaušinius deda kas 3 – 4 dienas. Perėjimo trukmė 33 – 36 dienos. Jaunikliai lizde išbūna 35 – 40 dienų, skraidyti pradeda tik sulaukę 2 mėnesių amžiaus. Netrikdomi toje pačioje vietoje gali perėti daugelį metų iš eilės.

Minta įvairiu maistu: stambiais vabzdžiais, peliniais graužikais, kiškiais, gali užpulti ir stirnų jauniklius. Biotopas. Apsigyvena dideliuose miškų masyvuose. Pasirenka brandžius ar pribręstančius medynus. Gali gyventi ir nedideliuose miškuose, jei tik apylinkėse yra pakankamai maisto.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 5 - 15 perinčių porų. Mažeikių rajone labai reta, šiaurinėje dalyje aptikta rūšis. Kasmet rajone gali perėti 0 – 1 pora.

Radimvietės

Veisimosi laikotarpiu 1991 07 14 prie Mažeikių naftos perdirbimo gamyklos valymo įrenginių rastas negyvas suaugęs paukštis (nutrenktas elektros srovės), 1992 metais ten pat girdėtas tuoktuvinis balsas, rastos didžiosios plasnojamosios plunksnos.

Apsauga

Raudonoji knyga (1 kategorija), Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.