Dagilis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Dagilis
Dagilis.Deivido.mke.jpg
Dagilis (Carduelis carduelis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Kikiliniai
Fringillidae
Gentis Carduelis
Carduelis
Rūšis Dagilis
Carduelis carduelis
(Linnaeus, 1758)

DAGILIS (Carduelis carduelis), nedidelis kikilinių (Fringillidae) šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Poruotis pradeda kovo mėn. Lizdus daugiausiai krauna patelės tujose, eglutėse, kėniuose, pušyse, liepose, ąžuoluose, klevuose, vaismedžiuose. Lizdas kruopščiai supinamas iš labai smulkių medžių šakelių, samanų, kerpių, sausų žolių stiebelių, lapelių, plaušų, augalinių pūkų, vatos, siūlų, voratinklių, gūžtą iškloja gyvulių plaukais, ašutais. Paprastai balandžio pabaigoje – gegužės mėn. patelė padeda 4 – 6 (dažniausiai 5) baltai melsvus, išmargintus rudomis ar juosvomis dėmelėmis kiaušinius. Peri patelė 13 – 14 parų. Jaunikliai gūžtą palieka būdami apie dviejų savaičių amžiaus. Skraidančius jauniklius dar ilgai globoja tėvai. Kai kurios poros per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.

Minta daugiausiai kiaulpienių, varnalėšų sėklomis, amarais, vabalų lervomis, drugių vikšrais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena miškų pakraščiuose, nedideliuose gojeliuose, parkuose, kapinėse, priemiesčių želdiniuose, skveruose, alėjose, paupių, pakelių medynuose. Vengia ištisų miško plotų, tamsių medynų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 30000 - 50000 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 1000 – 1200 porų.

Radimvietės

Peri visuose miesteliuose, kaimuose, sodų bendrijose, Mažeikių mieste, miškų pakraščiuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Dagilis