Šiaurinis kikilis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Šiaurinis kikilis
Fringilla montifringilla.Rimvydo.100418.jpg
Šiaurinis kikilis (Fringila montifringilla)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Kikiliniai
Fringilla
Gentis Kikiliai
Fringilla
Rūšis Šiaurinis kikilis
Fringilla montifringilla
(Linnaeus, 1758)

ŠIAURINIS KIKILIS (Fringilla montifringilla), kikilinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje neperinti, migracijų metu aptinkama rūšis.

Biologija

Lizdą suka daugiausiai eglėse, pušyse ar alksniuose, dažniausiai 2-10 m aukštyje ant šoninių šakų prie pat kamieno. Lizdas labai panašus į kikilio (Fringilla coelebs), tik kiek didesnis. 5-7 šviesiai melsvus su įvairiomis dėmelėmis ir taškeliais kiaušinius deda balandžio - birželio mėn. Juos peri vien patelė apie 12 dienų. Jauniklius maitina tiek patinas, tiek patelė. Per metus paprastai išveda 1 vadą. Minta įvairių augalų sėklomis, laukuose lesa piktžolių sėklas, noriai gaudo įvairius vabzdžius.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena dažniausiai spygliuočių ir mišriuose miškuose (rečiau lapuočių). Migracijų metu dažniau matomi laukuose, soduose, parkuose, mažuose retuose miškeliuose ir pan.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje nereguliariai peri pavienės poros. Mažeikių rajone stebima kasmet praskrendantys paukščiai, bet gausumas svyruoja nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų paukščių.

Radimvietės

Aptinkami dažniausiai kovo, balandžio ir spalio mėn., rečiau stebimi pavieniai žiemojantys individai. Beveik kasmet migruojanys paukščiai stebimi Renavo apylinkėse, prie Juodeikių tvenkinio.