Čiurlys

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Čiurlys
Ciurlys1.jpg
Čiurlys (Apus apus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Čiurliniai paukščiai
Apodiformes
Šeima Čiurliniai
Apodidae)
Gentis Čiurliai
Apus
Rūšis Čiurlys
Apus apus

ČIURLYS (Apus apus), lėlinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda gegužės pirmoje pusėje. Lizdą krauna statinių nišose, plyšiuose, inkiluose, uoksuose. Lytiškai subręsta pirmais gyvenimo metais. Peri kolonijomis ar pavienėmis poromis. Lizdas sukrautas iš plaušų, plaukų, plunksnų, šerių, augalinių pūkų, siūlų ir kt. Gegužės pabaigoje – birželio pradžioje patelė padeda 2 – 3 baltus elipsinius kiaušinius. Pakaitomis peri abu paukščiai vidutiniškai 19 parų. Jaunikliai lizdą palieka po 40 – 50 parų. Perėjimo ar jauniklių išaugimo laikotarpis esant šaltiems ir lietingiems orams gali žymiai užsitęsti. Minta ore skraidančiais smulkiais vabzdžiais: uodais, drugiais, musėmis, vorais.

Biotopas

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena gyvenvietėse ir miestuose, kur yra aukštų pastatų. Gali perėti ir medžių uosuose (ypač pušyse).

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 20000 - 50000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, daugiausiai gyvenvietėse paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 1000 – 1500 porų.

Radimvietės

Didžiausios perimvietės yra Mažeikių mieste, Viekšnių, Sedos, Židikų miesteliuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.