Volungė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
18:19, 2 gruodžio 2013 versija, sukurta MKE-Robotas (Aptarimas | įnašas) (robotas: smulkūs taisymai)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Volungė
Nuotraukos laikinai nėra
Volungė (Oriolus oriolus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Volunginiai
Oriolidae
Gentis Volungės
Oriolus
Rūšis Volungė
Oriolus oriolus
Linnaeus, 1758

VOLUNGĖ (Oriolus oriolus), volunginių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda vėlai – gegužės mėn. Metai iš metų grįžta į tas pačias perimvietes. Lizdą krauna abu porelės nariai lapuočių medžių, rečiau - krūmų, pušų šoninių šakų galuose, tarp išsišakojusių šakelių. Lizdas pusrutulio formos, primenantis dubenį, meistriškai supinamas iš sausų viksvinių žolių stiebelių, lapų, dilgėlių plaušų, beržo tošies, samanų, gūžtą iškloja plunksnomis, plaukais, švelniais sausais lapeliais. Priklausomai nuo oro sąlygų, lizdas susukamas per 8 – 15 dienų. Gegužės antroje pusėje – birželio mėn. patelė padeda 3 – 5 (dažniausiai 4) baltus, išmargintus rudai – violetinėmis dėmelėmis kiaušinius. Peri tik patelė 14 – 15 parų. Jaunikliai lizdą palieką būdami apie dviejų savaičių amžiaus. Per vasarą išveda vieną jauniklių vadą.

Minta įvairias vabzdžiais: vabalais, blakėmis, drugiais, musėmis, žirgeliais, žiogais. Vasaros antroje pusėje sulesa įvairių uogų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena mišriuose ir lapuočių medynuose. Mėgsta paupių miškelius. Dažnai įsikuria parkuose, soduose, kapinėse. Rečiau peri priemiesčių želdiniuose, aukštapelkėse išsibarsčiusiose miško salose. Vengia didelių, ištisų miško masyvų, spygliuočių medynų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 15000 - 25000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 400 – 500 porų.

Radimvietės

Apie 75 proc. visų perimviečių yra Ventos, Varduvos, Virvytės, Viešetės, Vadaksties, Šerkšnės, Kvistės, Ašvos, Pievio paupių medynuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.