Upinis žiogelis

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
12:26, 1 sausio 2008 versija, sukurta Algirdas (Aptarimas | įnašas)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Upinis žiogelis
Nuotraukos laikinai nėra
Upinis žiogelis (Locustella fluviatilis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Devynbalsiniai
Sylviidae
Gentis Žiogeliai
Locutella
Rūšis Upinis žiogelis
Locustella fluviatilis
(Wolf, 1810)

UPINIS ŽIOGELIS (Locustella fluviatilis), devynbalsinių (Sylviidae) šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda gegužės pirmoje pusėje. Lizdą krauna netoli vandens, ant žemės, tarp tankių žolių, dilgėlių, krūmų. Lizdas gana nerišlus, masyvus, sukrautas iš dilgėlių stiebų, plonų šiaudelių, gūžtą retkarčiais iškloja arklio ašutais. Gegužės pabaigoje – birželio pradžioje patelė padeda 5 – 7 baltus su pilkomis ir rudai – rausvomis dėmelėmis kiaušinius. Peri abu porelės nariai apie 13 parų. Jaunikliai lizdą palieka dar gerai nemokėdami skraidyti, sulaukę 14 dienų amžiaus.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, smulkiais moliuskais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena drėgnose, su vešlia aukštaūge žoline augmenija ar apaugusiose karklais, ievomis vietose su atviro vandens lopinėliais. Mėgsta krūmingus paupius, pakanales, užžėlusius karjerus, durpynus.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 30000 - 50000 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 350 – 400 porų.

Radimvietės

Peri beveik prie visų didesnių vandens telkinių. Daugiausiai peri Ventos, Dabikinės upių pakrantėse.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.