Raiboji devynbalsė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
18:12, 2 gruodžio 2013 versija, sukurta MKE-Robotas (Aptarimas | įnašas) (robotas: smulkūs taisymai)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Raiboji devynbalsė
Nuotraukos laikinai nėra
Raiboji devynbalsė (Sylvia nisoria)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Devynbalsiniai
Sylviidae
Gentis Devynbalsės
Sylvia
Rūšis Raiboji devynbalsė
Sylvia nisoria
Linnaeus, 1758

RAIBOJI DEVYNBALSĖ (Sylvia nisoria), devynbalsinių (Sylviidae) šeimos paukštis

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda gegužės pirmoje pusėje. Lizdus krauna tankiuose erškėčių, akacijų krūmuose, eglutėse, dažniausiai 20 – 90 cm aukštyje. Dažnai įsikuria netoli paprastųjų medšarkių lizdaviečių. Lizdai gana stambūs, sukrauti iš sausų stiebelių, šaknelių, augalinių pūkų, voratinklių ir vorų kokonų. Gūžta išklojama šeriais, arklio ašutais. Gegužės antroje pusėje – birželio pradžioje patelė padeda 4 – 6 balsvus, su pilkomis dėmelėmis kiaušinius. Peri abu porelės nariai apie 13 parų. Kai kurių autorių duomenimis, peri tik patelė. Jaunikliai lizdą palieka po 11 – 12 dienų. Per vasarą mūsų krašte išveda tik vieną jauniklių vadą. Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis. Labiau mėgsta minkštus, chitininės dangos neturinčius vabzdžius. Vasaros pabaigoje sulesa įvairių uogų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena pamiškėse, upių ir upelių krūmingose pakrantėse, apleistuose parkuose, soduose. Mėgsta aukštais (ypač dygiais) krūmais ir retais medžiais apaugusias vietas, su atviromis aikštelėmis, pievų lopinėliais. Vengia artimos žmogaus kaimynystėse, didelių vientisų miškų plotų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 2000 - 5000 perinčių porų. Mažeikių rajone gana reta, negausi, daugiausiai šiaurinėje ir centrinėje dalyse paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 40 – 50 porų.

Radimvietės

Daugiausiai porų peri Juodeikių, Pikelių, Leckavos kaimų, Plinkšių ežero apylinkėse.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.