Klykuolė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
12:41, 11 gruodžio 2011 versija, sukurta Algirdas (Aptarimas | įnašas)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Klykuolė
Bucephala clangula.RimvydoKindurio.110320.jpg
Klykuolė (Bucephala clangula)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žąsiniai paukščiai
Anseriformes
Šeima Antiniai
Anatidae
Gentis Klykuolės
Bucephala
Rūšis Klykuolė
Bucephala clangula
Linnaeus, 1758

KLYKUOLĖ (Bucephala clangula), antinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, labai retai žiemojanti rūšis.

Biologija

Lytiškai subręsta antrais gyvenimo metais. Perėjimui pasirenka vandens telkinių pakrantes su senais drevėtais medžiais. Uoksuose ar inkiluose padeda 8 - 12 apvalainų, melsvai žalsvų kiaušinių. Iš pradžių kiaušinius patelė šildo tik naktį , vėliau – ištisai. Perėjimo metu patinas laikosi netoli patelės, vėliau (jaunikliams išsiritus) patinai buriasi į pulkelius ir šeriasi. Išsiritę ančiukai, girdėdami patelės šauksmą, greit palieka uoksą. Patelė juos nusiveda į artimiausią vandens telkinį. Po 55 – 60 dienų jaunikliai pradeda skraidyti.

Minta daugiausiai gyvūniniu maistu, pasinerdama į iki 4 m gylį. Vasarą racioną paįvairina augaliniu maistu.

Biotopai

Aptinkama įvairaus dydžio skaidriuose vandenyse. Vengia užžėlusių dumblėtų vandenų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 700 - 800 perinčių porų. Mažeikių rajone reta, tik pietinėje rajono dalyje perinti rūšis. Veisimosi laikotarpiu stebima keliuose didesniuose tvenkiniuose, tačiau tikriausiai juose neperi. Kasmet rajone peri 3 – 5 poros.

Radimvietės

2 –3 poros peri Plinkšių ežere, rečiau aptinkamos Varduvos, Renavo tvenkiniuose, Meižių ežere, stebėta Ventoje ties Mažeikiais (R. Kinduris, 2011-03-20).

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.

Klykuolė