Dūminė raudonuodegė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
10:54, 19 Rugsėjo 2011 versija, sukurta Algirdas (Aptarimas | įnašas)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Dūminė raudonuodegė
P1130151-DumineRaud.mke.jpg
Dūminė raudonuodegė
(Phoenicurus ochruros)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Musinukiniai
Muscicapidae
Gentis Raudonuodegės
Phoenicurus
Rūšis Dūminė raudonuodegė
Phoenicurus ochruros

DŪMINĖ RAUDONUODEGĖ (Phoenicurus ochruros), musinukinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda balandžio – gegužės mėn. Lizdą krauna patelė įvairiose pastatų nišose, pastogėse, apleistuose langinių kregždžių lizduose, atviresniuose inkiluose. Lizdas gana grubus, sukrautas iš sausų žolių stiebų, plaušų, vilnos, plunksnų. Balandžio pabaigoje – liepos mėn. patelė padeda 4 – 6 baltus ar blyškiai melsvus kiaušinius. Peri patelė 13 – 14 parų. Jauniklius maitina abu tėvai. Lizdą jaunikliai palieka po 12 – 17 dienų. Per vasarą išveda 2 jauniklių vadas.

Minta musėmis, smulkiais drugiais, jų vikšrais, vabalais, vorais.

Biotopai

Apsigyvena miestuose, gyvenvietėse, kaimuose, vienkiemiuose. Labiausiai mėgsta įvairias statybas, lentpjūves, sandėlius, apleistus ar nebaigtus statyti mūrinius statinius.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 5000 - 10000 perinčių porų. Mažeikių rajone apyretė, negausi, urbanizuotose teritorijose paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 300 – 350 porų.

Radimvietės

Gausiausiai peri Mažeikių mieste, visuose miesteliuose, Mažeikių naftos perdirbimo gamykloje, sodų bendrijose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.