Upinis kirlikas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Upinis kirlikas
Charadrius dubius.MKE.Rimvydo. 090427.jpg
Upinis kirlikas (Charadrius dubius)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Sėjikiniai
Charadriidae
Gentis Kirlikai
Charadrius
Rūšis Upinis kirlikas
Charadrius dubius
(Scopoli, 1786)

UPINIS KIRLIKAS (Charadrius dubius), sėjikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda balandžio antroje pusėje. Lizdas – paprasta smėlio duobutė, kartais išklota keletu šapelių, akmenukais, kriauklelėmis. Gegužės mėn. patelė padeda dažniausiai 4 gelsvus, gausiai išmargintus smulkiomis rudomis dėmelėmis ir taškeliais kiaušinius. Žuvus pirmajai dėčiai, gali perėti antrąsyk. Peri abu porelės nariai vidutiniškai 25 dienas.

Minta įvairiais vabzdžiais, kurių ieško smėlyje, žvyre, seklumose.

Biotopai

Apsigyvena įvairių vandenų smėlėtose pakraščiuose, žvyro karjeruose, kartais net ir atokiau nuo vandens esančiuose smėlio bei žvyro plotuose.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 3000 - 5000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 70 – 80 porų.

Radimvietės

Gausiausios perimvietės yra Ventos, Varduvos, Vadaksties, Virvytės upių, Varduvos, Renavo tvenkinių salose, smėlėtose, žvyrėtose pakrantėse. Pavienės poros peri beveik visuose atviresniuose rajono karjeruose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.