Rudoji devynbalsė

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Rudoji devynbalsė
Sylvia communis.RimvydoKindurio.110514-13.jpg
Rudoji devynbalsė (Sylvia communis)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Devynbalsiniai
Sylviidae
Gentis Devynbalsės
Sylvia
Rūšis Rudoji devynbalsė
Sylvia communis
Latham, 1787

RUDOJI DEVYNBALSĖ (Sylvia communis), devynbalsinių (Sylviidae) šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda gegužės pirmoje pusėje. Lizdą daugiausiai krauna patinas, rečiau – abu partneriai. Lizdą krauna ant žemės ar nedideliame, bet tankiame krūmelyje, ar kietastiebių augalų kuokšte, 20 – 40 cm aukštyje. Lizdas gana gerai paslėptas ir užpavėsintas. Lizdas nerišlus, sukrautas iš sausų žolių stiebelių bei šaknelių, gūžta išklojama plonomis šaknelėmis, su arklio ašutų priemaiša. Gegužės viduryje – liepos mėn. patelė padeda 4 – 6 balsvus ar žalsvus su rudomis dėmelėmis kiaušinius. Peri abu porelės nariai 12 – 13 parų. Jaunikliai lizdą palieka būdami 11 – 14 dienų amžiaus. Lizdą palikusius jauniklius tėvai papildomai maitina dar apie savaitę.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, vorais. Vasaros pabaigoje ir rudenį sulesa įvairių uogų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena krūmingose tarpumiškėse, pamiškėse, kirtavietėse, soduose, parkuose, įvairiuose želdiniuose. Mėgsta pusiau atviras, krūmingas vietas.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija mažėja. Populiacijos dydis: 400000 - 500000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 7000 – 8000 porų.

Radimvietės

Perinčios poros aptiktos visose pusiau atvirose, retais medžiais ir krūmais apaugusiose vietose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.