Nykštukas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Nykštukas
Nuotraukos laikinai nėra
Nykštukas (Regulus regulus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Nykštukiniai
Regulidae
Gentis Nykštukai
Regulus)
Rūšis Nykštukas
Regulus regulus
Linnaeus, 1758

NYKŠTUKAS (Regulus regulus), nykštukinių (Regulidae) šeimos paukščių rūšis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, žiemojanti rūšis.

Biologija

Tai patys mažiausi mūsų šalies paukščiai, sveriantys vos 5 – 6 gramus. Lizdus suka aukštų eglių lajose, netoli viršūnių, 8 – 15 m aukštyje. Rečiau lizdai aptinkami susukti 3 – 6 m aukštyje. Medį lizdui krauti išrenka patinas, o patį lizdą krauna abu porelės nariai 10 – 12 dienų. Jį pina tarp nusvirusių plonų eglių šakelių iš žalių samanų, kerpių, voratinklių, augalinių pūkų, gūžtą iškloja šeriais, plunksnomis, arklio ašutais. Gegužės – birželio mėn. Patelė padeda 8 – 11 gelsvai baltų su rudai – rausvomis dėmelėmis kiaušinių. Peri tik patelė 13 –16 parų. Jaunikliai lizdą palieka būdami 16 – 17 dienų amžiaus. Juos papildomai tėvai maitina dar 7 – 8 dienas.

Minta smulkiais, minkštais vabzdžiais, jų kiaušinėliais, lervomis, vorais.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu dažniausiai apsigyvena brandžiuose, aukštakamieniuose eglynuose, rečiau – pušynuose ar lapuotynuose su eglių priemaiša.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 400000 - 600000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, miškingose vietovėse tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 5000 – 8000 porų.

Radimvietės

Peri visuose mišriuose ir spygliuočių miškuose, kai kuriuose nedideliuose miškeliuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.