Juodasis strazdas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Juodasis strazdas
Juodasis strazdas.MKE.jpg
Juodasis strazdas (Turdus merula)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Strazdiniai
Turdidae
Gentis Srazdai
Turdus
Rūšis Juodasis strazdas
Turdus merula
Linnaeus, 1758

JUODASIS STRAZDAS (Turdus merula), strazdinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti, retai žiemojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Lizdą patelė įrengia medžių kamienų išsišakojimuose, plyšiuose, ant horizontalių šakų, kelmų ar net duobutėje ant žemės. Lizdo pagrindą krauna iš sausų stiebelių, žolių, šaknelių, lapų, samanų, drėgnos žemės. Gūžtą iškloja žolių stiebeliais bei lapeliais. Balandžio – birželio mėn. patelė padeda 4 – 7 melsvai žalsvus, su rudomis dėmelėmis kiaušinius. Peri daugiausiai patelė 13 – 14 parų. Jauniklius maitina abu tėvai. Lizdą jaunikliai palieka po 13 – 15 dienų, tačiau gerai skraidyti pradeda būdami 21 – 23 dienų amžiaus. Per vasarą išveda dvi, labai retai - tris jauniklių vadas.

Minta moliuskais, sliekais, vabzdžiais ir jų lervomis. Vasaros pabaigoje ir rudenį lesa uogų, sėklų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu aptinkamas įvairaus dydžio miškuose, parkuose, kapinėse. Mėgsta drėgnus eglynus su lapuočių priemaiša, pušynus su tankiu eglių bei lapuočių pomiškiu. Mielai įsikuria netoli vandens, upių, ežerų miškingose pakrantėse.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 80000 - 120000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 2500 – 3000 porų.

Radimvietės

Gausiausiai peri visuose didesniuose miškuose, lapuočių ir mišriuose miškeliuose, vandens telkinių pakrančių želdiniuose, parkuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.