Brastinis tilvikas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
Peršokti į: navigaciją, paieška
Brastinis tilvikas
Tringa ochropus.Rimvydo.090701.jpg
Brastinis tilvikas (Tringa ochropus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Sėjikiniai paukščiai
Charadriiformes
Šeima Tilvikiniai
Scolopacidae
Gentis Tulikai
Tringa
Rūšis Brastinis tilvikas
Tringa ochropus
Linnaeus, 1758

BRASTINIS TILVIKAS (Tringa ochropus), tilvikinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį parskrenda (dažniausiai nakties metu) kovo paskutinėmis dienomis – balandžio pirmoje pusėje. Balandžio – gegužės mėn. deda 4 žalsvus, pilkus, gelsvus ar balsvus su rudu atspalviu, išmargintus rudais taškeliais kiaušinius. Dažniausiai užima apleistus strazdų, kėkštų, riešutinių lizdus, rečiau peri kupste ant žemės. Peri patelė 20 – 23 dienas. Jaunikliai išsirita vienu metu, dažniausiai – naktį. Sulaukę 4 savaičių jaunikliai pradeda skraidyti. Ūgtelėjusius jauniklius globoja tik patinas.

Minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis, moliuskais, kartais sulesa ir uogų.

Biotopai

Apsigyvena drėgnuose miškuose, raistuose, kuriuose yra neišdžiūstančių balų, melioracijos griovių.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 5000 - 12000 perinčių porų. Mažeikių rajone dažna, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 200 – 250 porų.

Radimvietės

Peri visuose miškuose, gausiausiai - Dautarų, Žalgirio miškuose, Sedos girioje.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.