Strazdas giesmininkas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
23:05, 17 gruodžio 2008 versija, sukurta Deivis (Aptarimas | įnašas) (Paplitimas ir gausumas)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Strazdas giesmininkas
P1360219-StrazdasGiesmininkas.jpg
Strazdas giesmininkas (Turdus philomelos)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Strazdiniai
Turdidae
Gentis Srazdai
Turdus
Rūšis Strazdas giesmininkas
Turdus philomelos
Linnaeus, 1758

STRAZDAS GIESMININKAS (Turdus philomelos), strazdinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Pavasarį grįžta kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Pirmieji dažniausiai pasirodo seni patinai, patelės ir jauni patinai parskrenda 8 – 10 dienomis vėliau. Lizdui vietą parenka patelė, dažniausiai netoli atviresnių vietų, miško aikštelių. Dažniausiai lizdai kraunami eglutėse, rečiau – kadagiuose, pušelėse, lapuočiuose medžiuose, labai retai – ant kelmų, žemės įdubimuose. Lizdai sukami iš sausų eglių šakelių, sausų žolių stiebelių, šaknelių, žalių samanų, kerpių, žemės, molio, medžio trūnėsių. Gūžta išlipdoma sudrėkintais medžio trūnėsiais. Balandžio pabaigoje – liepos mėn. patelė padeda 4 – 6 (dažniausiai 5) melsvus su juodomis dėmelėmis kiaušinius. Peri tik patelė 13 – 14 parų. Jauniklius maitina abu tėvai. Lizdą jaunikliai palieka po 14 dienų. Dauguma porų per vasarą išveda dvi jauniklių vadas.

Minta sliekais, moliuskais, vabalais, ilgakojais uodais, drugiais, jų vikšrais. Sulesa įvairių uogų ir sėklų.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena įvairaus dydžio lapuočių su eglės priemaiša bei mišriuose miškuose. Mėgsta jaunuolynus bei pusamžius medynus. Rečiau peri soduose, parkuose, kapinėse, jei jose yra jaunų eglaičių. Vengia sausų, brandžių pušynų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 250000 - 350000 perinčių porų. Mažeikių rajone labai dažna, gausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri apie 5000 porų.

Radimvietės

Peri visuose rajono miškuose, miškeliuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.