Baltabruvis strazdas

Straipsnis iš MKE. Kopijuoti draudžiama.
18:00, 2 gruodžio 2013 versija, sukurta MKE-Robotas (Aptarimas | įnašas) (robotas: smulkūs taisymai)

(skirt) ← Ankstesnė versija | Dabartinė versija (skirt) | Vėlesnė versija→ (skirt)
Peršokti į: navigaciją, paieška
Baltabruvis strazdas
Nuotraukos laikinai nėra
Baltabruvis strazdas (Turdus iliacus)
Sistematika
Karalystė Gyvūnai
Animalia
Tipas Chordiniai
Chordata
Potipis Stuburiniai
Vertebrata
Klasė Paukščiai
Aves
Būrys Žvirbliniai paukščiai
Passeriformes
Šeima Strazdiniai
Turdidae
Gentis Srazdai
Turdus
Rūšis Baltabruvis strazdas
Turdus iliacus
Linnaeus, 1758

BALTABRUVIS STRAZDAS (Turdus iliacus), strazdinių šeimos paukštis.

Statusas

Rajono teritorijoje perinti, migruojanti rūšis.

Biologija

Parskrenda kovo antroje pusėje – balandžio pradžioje. Patelės grįžta 1 – 2 dienomis vėliau negu patinai. Peri pavienėmis poromis ar įsikuria nedidelėmis kolonijomis. Nevengia smilginių strazdų kaimynystės. Lizdus krauna ant žemės, nedidelėse eglutėse, vėjovartose, tankesniuose krūmuose, kelmų, sausuolių išpuvimuose, kamienų išsišakojimuose. Lizdai sukami iš sausų eglių, beržų šakelių, šiaudelių, lapų, samanų, žemės ir molio. Gūžta išklojama sausomis šaknelėmis, žolių stiebeliais. Balandžio pabaigoje – liepos pradžioje patelė padeda 5 – 6 melsvai žalsvus, išmargintus rausvai – rudomis dėmelėmis kiaušinius. Peri abu porelės nariai apie 14 parų. Jaunikliai lizdą palieka būdami 12 – 14 dienų amžiaus. Juos tėvai papildomai maitina dar 6 – 10 dienų. Veisimosi laikotarpiu išveda dvi jauniklių vadas.

Minta sliekais, moliuskais, įvairiais vabzdžiais, jų lervomis.

Biotopai

Veisimosi laikotarpiu apsigyvena įvairiuose su tankiu pomiškiu miškuose. Mėgsta mišrius paupių, paežerių medynus. Vengia sausų, senų pušynų.

Paplitimas ir gausumas

Lietuvoje perinti populiacija stabili. Populiacijos dydis: 30000 - 40000 perinčių porų. Mažeikių rajone įprasta, negausi, tolygiai paplitusi rūšis. Kasmet rajone peri 600 – 800 porų.

Radimvietės

Peri visuose didesniuose miškuose, mišriuose, užmirkusiuose miškeliuose, upių, ežerų, tvenkinių pakrančių medynuose.

Apsauga

Lietuvos laukinės gyvūnijos įstatymas, Berno konvencija.